top of page

Skattemässigt avdrag vid investeringsbedrägerier

På senare år har det blivit allt vanligare att svenskar utsätts för investeringsbedrägerier. Under 2023 ökade anmälningen av investeringsbedrägerier med mer än 50 procent, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Ofta sker bedrägerierna på så sätt att den utsatte övertalas att investera i kryptotillgångar. För en utsatt är det självfallet en tragedi att bli av med besparingar, och det kan därför vara något lindrande om personen i fråga kan erhålla avdrag på skatten, med summan av de förlorade medlen.


Bild på bärbar dator med person som fingrar på tangentbordet med händer som bär handskar

Vad är ett avdrag inom inkomstslaget kapital?

De flesta svenskar känner till att avdrag kan göras vid kapitalförluster, så som när en person säljer en aktie till ett lägre pris än denne förvärvat aktien för. Vissa ko

stnader som är hänförliga till kapitaltillgångar, så som ränteutgifter för bolån, är också avdragsgilla.


Som huvudregel är ges avdrag gentemot kapitalinkomster, men om det sammanlagda resultatet i inkomstslaget kapital är negativt, så medges skattereduktion med delar av underskottet – vilket oftast benämns ”ränteavdraget”.


Vad krävs för att få avdrag på skatten vid investeringsbedrägerier?

Är det då möjligt att få avdrag då man utsatts för ett investeringsbedrägeri? Svaret på frågan är beroende av ett flertal faktorer. Skatteverket är av uppfattningen att det krävs att en person gör sannolikt att denne faktiskt förvärvat en verklig tillgång, om något avdrag ska komma i fråga. Resonemanget stödjer sig på en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen, i vilken det uttalades att personen som yrkade på avdraget hade behövt göra sannolikt att en verklig tillgång faktiskt förvärvats. Det krävs dessutom, i vissa fall, att en fordran avyttras (säljs), för att personen ska kunna yrka avdrag, vilket är konsekvensen av en ren juridisk teknikalitet. I dessa fall kan det även spela roll till vilken person fordran avyttras, på grund av ett särskilt stadgande i inkomstskattelagen.


Skatteverket menar att ”det saknar betydelse att den skattskyldige avsåg att göra en kapitalinvestering eller att den skattskyldige inte haft anledning att misstänka några oegentligheter” för möjligheten att erhålla avdrag vid investeringsbedrägeri. Det är dock oklart var Skatteverket finner rättsligt stöd för påståendet, särskilt med avseende på ovan nämnda dom från Högsta Förvaltningsdomstolen.


Det kan således finnas utrymme för rättslig argumentation mot Skatteverket, i de fall Skatteverket inte medger avdrag för en kapitalförlust som uppstått till följd av ett investeringsbedrägeri.


Hur begär jag avdrag om jag blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri?

Avdrag måste yrkas av den utsatta personen i dennes årliga inkomstdeklaration. För att detta ska ske framgångsrikt, måste en textbilaga tas fram, helst av en skattejurist, i vilken yrkande om avdrag backas upp av dels rättslig argumentation, dels bevisning som styrker avdraget.


Avslutande kommentarer

Att bli utsatt för ett investeringsbedrägeri kan ha förödande privatekonomiska konsekvenser. Tyvärr finns indikatorer på att Skatteverket är synnerligen snäva i sin tolkning av rättsläget, och därmed nekar avdrag i större utsträckning än vad som är korrekt. Tveka inte att höra av dig till oss om du önskar rådgivning kring möjligheten till avdrag vid investeringsbedrägeri.


0 kommentarer

Comments


bottom of page