top of page

Skatteparadiset över - Portugal tar bort NHR-reglerna

Alla historier har sitt slut. Så verkar det också vara med de välkända skattereglerna för nyinflyttade i Portugal, som medför att en person kan motta inkomster helt skattefritt eller till låg beskattning. Men än finns det tid att få NHR-status och omfattas av skatteparadiset förmånliga regler.

"Det är därför troligt att Portugal kommer se en enorm våg av individer som ansöker om NHR-statusen innan den tas bort."

Vad är NHR-reglerna i Portugal?

Portugal valde efter finanskrisen 2008 att införa förmånliga särskilda skatteregler för att locka till sig kapitalstarka individer. Reglerna går under namnet "Non Habitual Resident Regime" och innebär i korthet att en person som tidigare inte bott i Portugal ej beskattas på vissa inkomster. Andra inkomster beskattas lågt. En nyinflyttad person omfattas av reglerna i tio år.


Bland Svenskar kom reglerna att bli kända, eftersom en mängd svenska pensionärer valde att bosätta sig i landet och ta ut sin tjänstepension, vilket kunde ske helt skattefritt. Efter vissa ändringar infördes dock beskattning av tjänstepensioner, och så sent som 2022 sade Sverige upp skatteavtalet med Portugal, vilket försämrade möjligheten att ta ut tjänstepension till låg skatt. Möjlighet att erhålla lågbeskattade inkomster med NHR-regelverket, har alltjämt funnits efter uppsägningen av skatteavtalet.


Varför tar Portugal bort NHR-reglerna?

NHR-reglerna har varit en succé sett till sitt syfte. Ett stort antal människor från en rad länder i världen har valt att bosätta sig i Portugal med låg eller ingen beskattning till följd av regelverket.


Bostadspriserna i Portugal har skjutit i höjden de senaste åren, och kritik har riktats mot att utländska individer har tryckt bort Portugiser från bostadsmarknaden, eftersom den blivit allt för dyr. Portugals regering pekar även på att de allmänna levnadskostnaderna i landet har höjts till följd av NHR-reglerna.


När tas NHR-reglerna i Portugal bort?

Inget datum har ännu presenterats av Portugals regering, men det är tydligt att personer som omfattas av reglerna kommer fortsätta att göra det, tills personens tioårsperiod är slut. Det är därför troligt att Portugal kommer se en enorm våg av individer som ansöker om NHR-statusen innan den tas bort.


Finns det några alternativ till NHR-reglerna?

Förutom NHR-reglerna, finns en del attraktiva möjligheter i Portugal. Bland annat finns "Simplified Tax Regime", som möjliggör för enskilda näringsidkare att undanta 25 % eller 65 % av inkomsten, beroende på vilken typ av verksamhet som bedrivs. Omsättningen måste understiga 200 000 euro för att regelverket ska vara tillämpligt.


För personer som vill ta ut sin pension till låg beskattning, eller vill försälja sitt fåmansbolag till låg eller ingen skatt, alternativt ta utdelning till låg eller ingen skatt, kommer Portugal inte längre vara ett attraktivt alternativ. Som tur är finns dock andra alternativ.


Går du i tankarna att flytta utomlands för att öka din livskvalitet och minska din skatt? Kontakta oss om du vill veta mer.





0 kommentarer

Comentarios


bottom of page