top of page

Skatteverket öppnar upp för skattefritt distansarbete

Skatteverket släppte den 13 maj 2022, ett ställningstagande avseende tillämpning av reglerna om fast driftställe, i samband med hemarbete. Ställningstagandet öppnar upp för att skattefritt kunna utföra distansarbete från hemmet i Sverige.

Bild på skrivbord, med person som använder en bärbar dator

Rättsligt ställningstagande om skattekonsekvenser vid distansarbete

I korthet innebär ställningstagandet att en arbetstagare som är anställd av ett utländskt bolag, och arbetar fysiskt ifrån hemmet i Sverige, kan undgå att utgöra ett s.k. fast driftställe för det utländska bolaget.


Sveriges interna definition av regeln om fast driftställe, är hämtad från OECD:s modellavtal. Därav är OECD:s kommentarer till modellavtalet en primär rättskälla vid tolkning av rättsläget. Av ställningstagandet följer att ett fast driftställe inte bör uppkomma vid distansarbete från hemmet, förutsatt att det inte finns något uttryckligt eller underförstått krav på detta från arbetsgivaren.


Vidare anger Skatteverket att skälet för att arbetstagaren arbetar på distans från hemmet i Sverige, inte får vara att företaget har någon affärsmässig fördel av att arbetet sker från Sverige. Det ska därmed enbart vara fråga om att arbetstagaren, av personliga skäl, vill arbeta från hemmet i Sverige.


Skatteverket menar även att en strängare syn bör råda för personer som är ägare av fåmansföretag, eller andra personer med företagsledande ställning som kan bestämma var arbetet ska utföras. I denna del hänvisar Skatteverket till ett rättsfall från HFD.


Internationella aspekter av skatt vid distansarbete

Ställningstagande har framförallt kommit att spela en avgörande roll för personer som tidigare varit bosatta utomlands och därefter har valt att arbeta från Sverige för en arbetsgivare i det tidigare bosättningslandet.


Under sommaren 2023 har även Sverige ingått ett avtal om socialförsäkringstillhöriget (i vilket land arbetsgivaravgifter ska betalas) med ett flertal andra EU-länder, vilket ytterligare har förenklat för personer att jobba på distans från Sverige gentemot en utländsk arbetsgivare.


Regelverket kring fasta driftställen är emellertid snårigt, och det är inte ovanligt att olika länder har varierande uppfattningar om vad som konstituerar ett fast driftställe. En bedömning av risken måste alltid ske i varje enskilt fall, med beaktande av vilken typ av verksamhet som utförs, var verksamheten utförs, och under vilken tidsrymd aktiviteterna pågår från Sverige.


Sammanfattande slutsatser

Sammanfattningsvis bör det anses positivt att Skatteverket öppnat upp för personer med utländska arbetsgivare som vill arbeta på distans från Sverige. Ställningstagandet är därav positivt för bland annat s.k. digitala nomader, som arbetar från Sverige. Det återstår dock att se huruvida personer med eget utländskt bolag, kan nyttja samma flexibilitet. Rättsläget är i denna del något oklart, eftersom antalet avgöranden från HFD om fasta driftställen tyvärr är mycket knappa.

0 kommentarer

Comments


bottom of page