top of page

Storbritannien ändrar ”non-dom” skattereglerna!

Storbritannien har länge tillämpat ett särskilt skatteregelverk, för personer som anses vara obegränsat skattskyldiga (tax resident) i Storbritannien, men ”non-domiciled”. Regelverket har något förenklat inneburit att utländska inkomster som inte förs in i Storbritannien inte beskattas. Enligt den brittiska regeringen, kommer regelverket att slopas från skatteåret 2025/2026 som startar den 6 april 2025. Betydande ändringar införs också vad gäller beskattning av personer med intressen i s.k. Offshore Trusts.


Bild på Londons skyline med floden Themsen i förgrunden

Vad innebär non-domiciled skattereglerna i Storbritannien?

Som nämnts ovan, kan en person som saknar tillräcklig koppling till Storbritannien få status som s.k. ”non-domiciled”. Den huvudsakliga fördelen med att erhålla status som ”non-dom”, är att beskattningen i Storbritannien sker på ”remittance basis” under de första sju åren som obegränsat skattskyldig i Storbritannien. Efter att sju år passerat, finns möjlighet att fortsatt nyttja regelverket, men det kostar då en klumpsumma i skatt som ska betalas till Storbritannien.

Status som non-dom medför även att den brittiska arvsskatten begränsas till att, något förenklat, enbart omfatta tillgångar som har koppling till Storbritannien.

Sammanfattningsvis kan regelverket beskrivas som attraktivt, för personer som flyttat till Storbritannien men behållit inkomstkällor i det tidigare hemlandet, alternativt från tredje land. Samtidigt har regelverket medfört en högre grad av komplexitet i förhållande till andra länders skattesystem, eftersom ett extra lager lagts på bedömningen av en individs skattestatus.

Vilka förändringar sker av non-dom skattereglerna i Storbritannien?

Enligt den brittiska regeringen, ska non-dom-reglerna ersättas med ett nytt s.k residence test. Enligt det nya regelverket ska personer som varit begränsat skattskyldiga (non tax resident) de senaste 10 åren, kunna erhålla inkomster och kapitalvinster från icke-brittiska källor skattefritt, under de fyra första åren personen är obegränsat skattskyldig i Storbritannien.

Skatt kommer inte heller utgå på utbetalningar från trusts som bedöms vara non-residents i Storbritannien, trots att sådan inkomst förs in i landet. De individer som uppfyller kraven, och väljer att omfattas av regelverket, kommer gå miste om deras grundavdrag som gäller för den brittiska kapitalskatten (Capital Gains Tax). Efter de fyra åren kommer huvudregeln gälla för individen, vilket är beskattning på individens globala inkomster.


Hur ändras skattereglerna för stiftare och förmånstagare i s.k. ”Offshore Trust”?

Non-dom-regelverket har inneburit en skydd för settlors (stiftare) till s.k. ”settlor interested trust” som ej haft hemvist i Storbritannien. Detta har inneburit ett attraktivt sätt för non-doms eller personer med ”deemed-domicile” att slippa brittisk skatt på inkomster i en utländsk trust.

Detta regelverk ska nu tas bort, vilket får effekten att endast stiftare och förmånstagare som kvalificerar sig för det nya regelverket (4-års-regeln) kan undantas från skatt. Det finns därför starka skäl att utreda hur en Offshore Trust ska hanteras innan de nya reglerna börjar gälla. Ur svenskt perspektiv finns betydande risker med att göra utbetalningar från en trust, om mottagaren av medlen är obegränsat skattskyldig i Sverige.

Sammanfattningsvis innebär de annonserade ändringarna omfattande konsekvenser för vissa personer i Storbritannien. Det återstår dock att se det färdiga lagförslaget innan samtliga effekter kan bedömas. Tveka inte att höra av dig om du önskar rådgivning kring hur de nya skattereglerna i Storbritannien kommer påverka din skattesituation!

0 kommentarer

Comments


bottom of page