top of page

Svensk beskattning av bostadsförmån

Enligt svensk skatterätt, ska en bostadsförmån beskattas hos den anställde, det vill säga den som får bostadsförmånen från sin arbetsgivare. Men det finns undantag – när en bostadsförmån ej beskattas. Och hur räknar man fram värdet som ska beskattas? Läs vidare, så ska vi besvara dessa frågor.

Bild av hotellrum

Vad är en bostadsförmån?

En anställd person, alltså en arbetstagare, anses erhålla en bostadsförmån då personens arbetsgivare förser denne med bostad, på arbetsgivarens bekostnad.


Det kan röra sig om vilken typ av bostad som helst, oavsett standard och läge. I vissa branscher är det vanligt förekommande att arbetsgivare betalar för arbetstagares boende. Detta kan till exempel ske då en arbetsgivare sänder ut en arbetstagare för att arbeta tillfälligt i ett annat land. Det sker även ofta då större bygg- eller installationsprojekt ska genomföras.


Hur beskattas en bostadsförmån i Sverige?

Huvudregeln i svensk skatterätt, är att samtliga förmåner en arbetstagare erhåller ska beskattas. Man ska generellt sett beräkna det beskattningsbara värdet av en förmån till marknadsvärdet hos förmånen. Men i vissa fall – framförallt vad avser prissättningen vid hyra av bostäder – kan prissättningen skilja sig markant, beroende på vilken typ av bostad som hyres, om bostaden hyrs av en privatperson eller ett företag, och liknande.


Eftersom ett företag ofta får betala markant mer för att hyra en bostad, än vad en privatperson hade behövt  betala, har Skatteverket infört särskilda schabloner för att beräkna värdet av en bostadsförmån. Värdet på bostadsförmånen, blir då beroende av dels i vilken del av ett län bostaden är belägen, dels bostadens ”värdeår”, och hur många kvadratmeter bostaden avser.  I många fall är de förmånsvärden som renderas genom användande av Skatteverkets schabloner förmånliga.


Finns det undantag till beskattningen av en bostadsförmån i Sverige?

Det finns en rad undantag till huvudregeln, att en bostadsförmån ska beskattas så som tjänsteinkomst. Bland annat gäller i Sverige, att någon beskattning inte ska ske av arbetsgivarens tillhandahållande av boende under tjänsteresa. Samma sak gäller då en person tillfälligt arbetar på annan ort i Sverige.


Beskattning av ägare till bolag som äger bostäder

Hittills har vi enbart behandlat fallet då en arbetstagare får en bostadsförmån från sin arbetsgivare. Men hur ser det egentligen ut för personer som äger bolag, som i sin tur äger bostäder? Ska de beskattas för att de anses ha en bostadsförmån? Enligt rättspraxis föreligger en presumtion för att ägare till sådana bolag ska beskattas för bostadsförmån. För att beskattning ska undgås krävs i regel att man kan bevisa att man inte haft tillgång till bostaden, av anledningen att den exempelvis varit uthyrd. Rättsläget har dock blivit mer komplicerat, efter att Högsta Förvaltningdomstolen föreklarade att dispositionsrätt till en bostad inte var tillräckligt för att trigga s.k. uttagbeskattning. Det finns alltså en viss åtskillnad mellan personer som aktivt arbetar i ett bolag och potentiellt har tillgång till en bostad, jämfört med passiva aktieägare i ett bolag som potentiellt har tillgång till en bostad.


Arbetsgivare med bostadsförmåner - vad gäller?

Som arbetsgivare är du skyldig att i de månatliga arbetsgivardeklarationerna inkludera information om eventuell bostadsförmån. Du måste därför rapportera ett korrekt värde till Skatteverket, som sedan kommer ligga till grund för ev. skatt och arbetsgivaravgifter. I de flesta fall är det motiverat att anlita en skattejurist, som kan beräkna ett så lågt värde som är skatterättsligt möjligt, för en bostadsförmån. Tänk på att detta även sänker arbetsgivarens arbetsgivaravgifter.

 

Har du som arbetsgivare eller arbetstagare någon fråga kring den svenska beskattningen av bostadsförmåner? Hör vänligen av dig till oss.

 


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page