top of page

Svensk beskattning av hyresinkomster av bostad utomlands

Det blir allt vanligare att svenskar skaffar bostäder utomlands. Det typiska fallet är att köpa ett semesterboende i något europeiskt land, så som i Spanien eller Portugal. Att köpa bostäder utanför Europa, som exempelvis i Thailand eller Indonesien, blir också allt vanligare. En attraktiv möjlighet, vid ägande av bostad belägen utomlands, är att hyra ut denna. Men hur fungerar det egentligen med skatten vid uthyrning av en bostad som är belägen utomlands?

Gatuvy som visar traditionella husfasader, i Spanien.
Beskattas utländska hyresinkomster i Sverige?

Enligt svensk skatterätt kan en individ ha skatterättslig status som antingen begränsat skattskyldig eller obegränsat skattskyldig. Personer som är bosatta i Sverige är obegränsat skattskyldiga, vilket bland annat innebär att personen är skattskyldig för dennes globala inkomster.


Hyresinkomster av bostad belägen utomlands omfattas således av det skatteanspråk som Sverige har gentemot obegränsat skattskyldiga individer. Sverige vill alltså beskatta hyresinkomsten på samma sätt som om en bostad i Sverige hyrdes ut, givet att ägaren är obegränsat skattskyldig i Sverige.


Som huvudregel beskattas hyresinkomster med svensk kapitalskatt på 30 %, efter vissa standardavdrag. Hyresinkomster kan också beskattas så som näringsinkomst, vilket innebär att beskattningen sker till progressiv skatteskala (30 – 55 %). Därtill tas egenavgifter ut på inkomsten, vilket gör att hyresinkomster som klassas som näringsinkomst blir väldigt högt beskattat i Sverige. Om egenavgifter beaktas tillsammans med inkomstskatt, kan skattesatsen bli uppmot 70 %.


För att ta reda på om en hyresinkomst är hänförlig till inkomstslaget kapital, eller näringsverksamhet, måste bostaden i fråga bedömas. Om det är en näringsfastighet blir hyresinkomster automatiskt att anse som näringsinkomster. Om istället en bostad anses vara en privatbostad (kapitaltillgång), blir hyresinkomster beskattade med kapitalskatt. I vissa fall kan en bostad skifta från att vara privatbostad, till att bli en näringsfastighet, och vice versa. Det är viktigt att en korrekt bedömning görs, eftersom beskattningen skiljer sig markant mellan de två klassificeringarna. Ibland finns utrymme för argumentation kring klassificeringen i den årliga deklarationen. Det är då viktigt att ett s.k. öppet yrkande inkluderas i deklarationen.


Beskattas utländska hyresinkomster i landet bostaden är belägen i?

De allra flesta länder i världen utövar ett beskattningsanspråk på hyresinkomster som avser uthyrning av en bostad som är belägen i landet i fråga. Detta beskattningsanspråk föreligger också vanligtvis gentemot begränsat skattskyldiga (”non tax residents”), vilket exempelvis innebär att en i Sverige bosatt person som äger en semesterbostad i Spanien, blir skattskyldig i Spanien för ev. hyresinkomster.


Det står alltså klart att det finns stor risk för svenskar som uppbär utländska hyresinkomster också blir beskattade för dessa både i Sverige och i det land bostaden i fråga är belägen. Detta kallas för dubbelbeskattning. För att undvika dubbelbeskattning ska eventuellt skatteavtal som Sverige har med det andra landet tillämpas. För det fall ett avtal saknas, finns generellt sett möjlighet att lösa dubbelbeskattningen genom att tillämpa den svenska avräkningslagen. I vissa fall medför bestämmelser i skatteavtal att Sverige inte alls har någon rätt att beskatta utländska hyresinkomster. Detta kräver dock att ägaren till bostaden anses ha hemvist enligt avtalet i det andra landet.

 

Sammanfattningsvis finns det alltså stor risk för att utländska hyresinkomster blir föremål för dubbelbeskattning, vilket bör lösas genom tillämpning av skatteavtal. Detta görs vanligtvis av en skattejurist i en separat textbilaga till den årliga svenska deklarationen. Hör av dig till oss om du vill veta mer, eller behöver skatterättslig assistans avseende hyresinkomster.

0 kommentarer

Comments


bottom of page