Decentralised Finanse (DeFi) har blivit ett allt populärare alternativ till Centralised Finance, på grund av fördelar som följer därmed, som exempelvis ’flash loans’, ’yield farming’, och ’liquidity mining’. Det finns alltså möjligheter att tjäna pengar på att placera tillgångar i dessa pooler. Dessutom kan liquidity pools användas för att göra arbitragevinster, och mycket annat. Men hur beskattas egentligen dessa typer av transaktioner? Och har Skatteverkets syn på insättningar till liquidity pools någon bäring? Låt oss undersöka detta närmare.
Vad är en liquidity pool?
En liquidity pool inom kryptovalutor är en samling av tillgångar som används för att underlätta handel på decentraliserade kryptoplattformar. En liquidity pool består vanligtvis av olika krypto-par och används för att tillhandahålla likviditet till decentraliserade marknadsplatser, där användare kan handla utan en central mäklare, så som Binance, Coinbase och liknande. Något förenklat skjuter innehavare av kryptovalutor till dessa till poolen, varvid poolen möjliggör för andra användare att köpa och sälja från/till poolen.
Bland mer kända liquidity pools, återfinns SushiSwap och Uniswap, som möjliggör swaps mellan olika kryptovalutor genom användandet av s.k. smart contracts. Hur beskattas inkomst från en liquidity pool?
En person som tillskjuter tillgångar till en pool, erhåller ersättning för att ha försett poolen med likviditet. Denna ersättning härrör från de transaktionsavgifter som poolen tar ut då användare handlar genom poolen. Beroende på vilken pool personen använt, erhåller personen ”LP-tokens”, som ger rätt att erhålla medel ur poolen. Just vad gäller SushiSwap får användarna en del av sin ersättning i form av SUSHI-tokens, vilka kan omsättas på den öppna marknaden.
Till följd av en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD), anses kryptotillgångar ur ett skatteperspektiv vara ”andra tillgångar”, vilket är en typ av kapitaltillgång. Med anledning av HFD:s dom, ska löpande intäkter som erhålls på grund av innehav av kryptotillgångar beskattas i inkomstslaget kapital. Detta medför som huvudregel att löpande avkastning från en liquidity pool bör beskattas med 30 % skatt, utifrån marknadsvärdet vid det tillfälle personen erhåller token i fråga. Kan insättning till en liquidity pool kapitalvinstbeskattas?
Skatteverket har i ett ställningstagande framfört att de anser att insättning av kryptotillgångar i en pool medför att tillgångarna i fråga anses avyttrade. Detta triggar kapitalvinstbeskattning. Skatteverket motiverar sin ståndpunkt med att de anser att användaren har frånhänt sig äganderätten till kryptotillgången genom insättningen i liquidity poolen. Skatteverket menar dessutom att dispositionen kan likställas med ett lån, som enligt Skatteverket ska medföra att tillgången anses avyttrad.
Skatteverkets rättsliga ställningstaganden är ingen rättskälla, och uttrycker därmed bara vad Skatteverket själva anser om gällande rätt. Resonemanget i Skatteverkets ställningstagande kan ifrågasättas på ett flertal punkter, varför det är osäkert om gällande rätt verkligen är av den karaktär som Skatteverket hävdar. Ytterst hade rättstillämpningen troligen behövt avgöra hur frågan ska ses på skatterättsligt.
Använder du, eller planerar du att använda liquidity pools? Hör av dig till oss om du önskar erhålla rådgivning kring den svenska skattemässiga hanteringen av transaktioner kopplade till liquidity pools.
Comments