top of page

Svensk deklaration för svenskar i Spanien

Spanien är ett mycket populärt land bland utlandssvenskar. Marbella, Palma, och orter på Kanarieöarna har lockat en mängd svenskar som av olika skäl velat flytta till solen, havet och den goda maten.


Att flytta till ett nytt land kan vara en mycket omständig process. Ny bostad ska hittas, bohag och tillhörigheter ska transporteras, registreringar ska ske med de lokala myndigheterna. Men en av de viktigaste aspekterna är skatten. I denna artikel ska vi på nomadtax gå igenom hur en svensk som är bosatt i Spanien ska förhålla sig till den årliga svenska inkomstdeklarationen.


Gatuvy från den äldre stadskärnan i Palma de Mallorca, Spanien.

Måste jag som svensk i Spanien fortsätta att deklarera i Sverige?

Enligt svensk skatterätt kan en individ ha två olika typer av skattskyldighet i Sverige - obegränsat skattskyldig eller begränsat skattskyldig. Alla individer är antingen det ena eller det andra. Begränsad skattskyldighet är negativt definierat - vilket innebär att alla personer som inte är obegränsat skattskyldiga automatiskt blir begränsat skattskyldiga. Varför är nu detta viktigt? Jo - enligt svenska inkomstskattelagen är endast obegränsat skattskyldiga personer skyldiga att lämna inkomstdeklaration i Sverige. En person kan bli obegränsat skattskyldig i Sverige på tre grunder: bosättning i Sverige, stadigvarande vistelse i Sverige, eller väsentlig anknytning till Sverige. Det sagda innebär att du endast slipper lämna svensk deklaration om du varken är bosatt, stadigvarande vistas, eller har väsentlig anknytning i/till Sverige. I nu följande tre avsnitt, går vi igenom var och en av grunderna.


"Skattemässigt bosatt i Sverige" för svenskar i Spanien

Den juridiska vägledningen kring denna grund (bosättning i Sverige) är något oklar, men det finns uttalanden i förarbeten som innebär att det folkbokföringsrättsliga bosättningsbegreppet ska äga tillämplighet vid bedömningen om en individ anses skattemässigt bosatt i Sverige. I praktiken blir det väldigt sällan nödvändigt att göra en bedömning av om en utomlands bosatt svensk är skattemässigt bosatt i Sverige, eftersom tröskeln för att vistas stadigvarande eller ha väsentlig anknytning är lägre.


Stadigvarande vistelse för svenskar i Spanien

För att svara på om en svensk i Spanien vistas stadigvarande i Sverige, ska personens vistelsemönster i Sverige undersökas. I de ursprungliga förarbetena framförs att stadigvarande vistelse som huvudregel kräver att en person vistas i Sverige under sex månader. Till följd av spretig praxis från Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har dock rättsläget förändrats kraftigt, med stor osäkerhet till följd. Denna osäkerhet ledde bland annat till att Skatteverket i december 2023 publicerade ett lagförslag som explicit definierar hur många dagar en person kan vistas i Sverige utan att få stadigvarande vistelse. Generellt sett kan utlandssvenskar spendera upp emot 3-4 månader i Sverige årligen, men vistelserna måste utgå från ett särskilt mönster som inte får vara för regelbundet. För att ta reda på var vistelsegränsen för en svensk i Spanien går, ska alltså individens önskade vistelse i Sverige jämföras den rättspraxis som finns från HFD.

Väsentlig anknytning för svenskar i Spanien

Vid bedömningen av väsentlig anknytning ska en helhetsbedömning göras i förhållande till den anknytning en person har till Sverige. Lagtexten har explicit pekat ut ett antal faktorer av betydelse, som om personen har en bostad i Sverige, har familj i Sverige, äger andelar i ett svenskt företag, vistas utomlands av studie- eller hälsoskäl, eller äger fastigheter i Sverige.


Det finns en oerhört stor mängd rättsfall från HFD, som definierar hur anknytningsfaktorerna ska viktas, undantag till dem, och mycket annat. Givet denna rika mängd praxis, är väsentlig anknytning förhållandevis komplicerat att bedöma för utlandssvenskar. En mängd frågor måste ställas till personen som bedöms, vartefter svaren ska bedömas i förhållande till rättspraxis, förarbetsuttalanden och andra rättskällor.


Bild på strand bakom grön vegetation vid Costa Del Sol, Spanien.

Vilka inkomster ska jag skatta på i Sverige som begränsat skattskyldig?

Svenskar som bor i Spanien, och är begränsat skattskyldiga, beskattas i princip endast i Sverige på inkomster som anses ha sin källa i Sverige. Exempel på sådana inkomster är uthyrningsinkomst vid uthyrning av en bostad belägen i Sverige, utdelning från ett svenskt bolag, tjänsteinkomst från arbete som utförts i Sverige, och liknande. Om en svensk som är begränsat skattskyldig i Sverige säljer sitt hus eller bostadsrätt i Sverige, vill Sverige beskatta en ev. kapitalvinst. Samma sak gäller om personen säljer aktier som omfattas av den svenska tioårsregeln. Det finns alltså situationer när även begränsat skattskyldiga måste deklarera vissa inkomster i Sverige.


En av de mest vanliga inkomstkällorna som svenskar i Spanien uppbär, är utbetalningar från svensk tjänstepension, offentlig pension, eller allmän pension. Enligt svensk skattelagstiftning beskattas också begränsat skattskyldiga på pension från Sverige, med den välkända SINK-skatten på 25 %. Det finns dock i många fall möjlighet att undvika denna skatt, genom tillämpning av skatteavtal, som begränsar Sveriges rätt att beskatta pensionsinkomster. Skatteavtal kan också påverka tioårsregeln, men också beskattning av utdelningsinkomster från ett svenskt bolag, vilket ibland kan ge oerhört fördelaktiga resultat.


Vilka inkomster ska jag skatta på i Sverige som obegränsat skattskyldig?

Att vara obegränsat skattskyldig innebär att Sverige vill beskatta ens totala inkomster, oavsett var dessa kommer ifrån. Om du är bosatt i Spanien, men är obegränsat skattskyldig i Sverige, så blir du som utgångspunkt alltså beskattad så som om du bodde kvar i Sverige. Denna omfattande skattskyldighet kan dock begränsas kraftigt om skatteavtal tillämpas.


Sveriges skatteavtal med Spanien har en något avvikande hemvistartikel, som är oerhört betydelsefull för effekten som avtalet har för en svensk i Spanien. Tyvärr blir ett stort antal svenskar i Spanien att bedöma som att de har hemvist i Sverige enligt avtalet, vilket kan få förödande konsekvenser, eftersom den spanska skattemyndigheten har en annan syn än Skatteverket på skatteavtalet. Det finns även omfattande samarbetsproblem mellan den svenska skattemyndigheten och den spanska motsvarigheten, vad gäller skatteavtalet.


Om korrekt rådgivning följs av en svensk i Spanien, kan dock skatteavtalet tillämpas fördelaktigt för personen i fråga. Skatteavtalet medför då att Sverige får en kraftigt begränsad rätt att beskatta personens inkomster. De flesta inkomster får Sverige inte rätt att ö.h.t beskatta. För att nyttja detta, krävs att särskilda yrkanden tas fram och bilägges till den årliga svenska inkomstdeklarationen. Vi på nomadtax gör detta varje år för många svenskar som är bosatta i Spanien.


Är du bosatt i Spanien, eller på väg att flytta dit? Hör av dig till oss på nomadtax för att ta ditt första steg mot att både korrekt följa alla skatteregler, men att också betala så låg skatt som möjligt, och genomföra din flytt på ett skatteoptimalt sätt.




0 kommentarer

Comentarios


bottom of page