top of page

Svensk skatt på utbetalningar från kryptoplattformen Celsius konkurs

Den amerikanska tjänsten Celsius blev oerhört populär ungefär år 2018 – då både privatpersoner, företag och hedge-fonder upptäckte att insättning av kryptotillgångar hos Celsius kunde leda till bra ränteavkastning. Men tyvärr imploderade Celsius, och bolaget ansökte om konkurs den 13 juli 2022.

Efter en lång process har utbetalningar av medel (kryptovaluta och aktier) till Celsius borgenärer (personer eller företag som förvarat kryptotillgångar hos Celsius) påbörjats. Frågan uppstår då hur dessa utbetalningar ska hanteras skattemässigt i Sverige. Läs mer för att ta reda på detta.


Bild på finansiellt diagram över prisrörelser i kryptovaluta

Bör mina insättningar på Celsius ha beskattats?

Skatteverket har i ett rättsligt ställningstagande intagit en rättslig inställning vad gäller insättningar till plattformar likt Celsius. I korthet innebär detta ställningstagande att Skatteverket menar på att en ”avyttring” (försäljning) sker då en person sätter in kryptovaluta på Celsius, och att personen då ska beskattas på ev. kapitalvinst som uppstått.

Skatteverkets resonemang är något långsökt, och kan rättsligt kritiseras i vissa delar. Men oavsett detta, kan en granskning/revision från Skatteverkets sida leda till att de menar på att du ska beskattas för en ev. kapitalvinst, alltså mellanskillnaden mellan det omkostnadsbelopp/anskaffningsvärde som kryptovalutan du satte in hade, jämfört med marknadsvärdet på kryptovalutan vid insättningstillfället. Låter detta krångligt? Ja – vi vet. Beräkning av omkostnadsbelopp är ofta en komplicerad övning, som ytterligare kompliceras av att detta enbart ska ske i SEK - vilket kräver omfattande beräkningar.


Hur bör ränteinkomster från Celsius ha beskattats?

Ränteinkomster är skattepliktiga för obegränsat skattskyldiga personer i Sverige, vilket även innefattar inkomster av kryptovaluta, till följd av en dom från Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) år 2018. Enligt domen ska kryptovalutor betraktas som ”andra tillgångar”, vilket är en slags kapitaltillgång vid beskattningen.

Följaktligen är obegränsat skattskyldiga personer skyldiga att ta upp ränteintäkter så som de Celsius betalade ut till sina användare. Om så inte gjorts, finns risk för skattetillägg på 40 % om Skatteverket skulle ompröva din beskattning, och samtidigt bedöma att du lämnat en s.k. oriktig uppgift. Om risken för skattetillägg ska elimineras, krävs att så kallade ”frivilliga rättelser” tas fram och lämnas in till Skatteverket.


Vilka skattekonsekvenser uppstår vid utbetalning från Celsius Chapter-11 förfarande?

Amerikanska Chapter-11 förfaranden utgör en slags konkursförfarande. Samtidigt är det huvudsakliga syftet med förfarandet att företaget i fråga ska rekonstrueras. Så är även fallet för Celsius, som den 31 januari gick ut med nyheten att rekonstruktionsförfarandet var avslutat, och att utbetalning av tillgångar skulle ske till Celsius borgenärer.

Skatteverket har i ett rättsligt ställningstagande intagit hållningen att sådana tillgångar som erhålls vid ett Chapter 11-förfarande ska anses medföra att en borgenärs fordran på bolaget är avyttrad. Något enklare beskrivet, ser alltså Skatteverket det som att borgenären säljer sin fordran mot tillgångarna som fås tillbaka, vilket är en skattepliktig transaktion.

Beroende på ditt omkostnadsbelopp för den fordran du har på Celsius, och storleken på utbetalningarna från Chapter 11-förfarandet, kan utbetalningen antingen anses utgöra en kapitalvinst eller kapitalförlust. I det senare fallet kan det finnas möjligheter till avdrag, medan det förra fallet leder till att skatt ska betalas.

Hur du skattemässigt ska behandla dina inkomster och ev. kapitalvinster/kapitalförluster från Celsius, beror på en mängd individuella faktorer. Tveka inte att höra av dig till oss för att erhålla kvalificerad rådgivning kring detta eller andra skattefrågor.





0 kommentarer

Comments


bottom of page