top of page

Svensk skatt på utländska kapitalförsäkringar

Kapitalförsäkringar har under en längre tid utgjort ett förmånligt alternativ för svenskar att investera i aktier, fonder, och andra värdepapper. I vissa fall har svenskar börjat spara och/eller investera via utländska livförsäkringar (benämns bl.a. ”Annuity”, ”Variable Life Insurance” och ”Unit Linked Insurance”) som uppvisar likheter med en svensk kapitalförsäkring. Framförallt har försäkringsbolag, banker och finansiella institut i Luxemburg, Isle of Man, Jersey och liknande finansiella hubbar erbjudit dessa produkter.


Men hur ska sådana försäkringar klassificeras enligt svensk rätt? Måste jag deklarera något i min deklaration? Vi går i denna artikel igenom grunderna kring utländska försäkringar med spar-, placerings-, och tradinginslag.

Suddig bild på finansiella diagram

Hur beskattas en kapitalförsäkring?

Till skillnad från hur en vanlig värdepappersdepå beskattas, så beskattas inte innehav i en kapitalförsäkring på löpande kapitalvinster, utdelningar och andra inkomster. Istället beskattas en kapitalförsäkring med en årlig schablonskatt, kallad avkastningsskatt, som för år 2024 uppgår om 1,086 % av kapitalförsäkringens värde. Beskattningen påminner helt klart om den som sker för ett investeringssparkonto (ISK), även om det finns vissa mindre skillnader.

Den årliga schablonskatten dras automatiskt av försäkringsbolaget, om kapitalförsäkringen är meddelad av ett svenskt försäkringsbolag. Om en svensk person innehar en utländsk kapitalförsäkring, ska istället individen själv redovisa ett underlag för beräkning av avkastningsskatten i sin årliga deklaration. En bedömning måste emellertid göras, av huruvida den utländska försäkringen verkligen klassificeras som en svensk kapitalförsäkring enligt svensk skattelagstiftning.


Utgör min utländska liv-/kapitalförsäkring en kapitalförsäkring vid beskattningen?

Som nyss nämnts, måste en juridisk bedömning företas, för att ta reda på om en utländsk kapitalförsäkring verkligen uppfyller kraven för att kunna anses vara en kapitalförsäkring enligt svensk lag.

Om en utländsk kapitalförsäkring inte anses uppfylla de svenska kraven som ställs på kapitalförsäkringar, anses försäkringsavtalet istället, för skatteändamål, vara ett avtal om förvaltning av de underliggande tillgångarna i försäkringen. Detta leder till att personen i fråga blir beskattad så som om tillgångarna i försäkringen hade ägts direkt av personen i en vanlig värdepappersdepå. I sådana fall ska alla försäljningar (kapitalvinster/kapitalförluster) och löpande kapitalinkomster (utdelning och liknande) tas upp till beskattning i deklarationen.

Hur beskattningen sker är alltså högst beroende av huruvida en utländsk försäkring uppfyller kraven för att skattemässigt utgöra kapitalförsäkring enligt svensk rätt. Om en utländsk livförsäkring deklareras som en kapitalförsäkring, fast den inte uppfyller de rättsliga kraven som ställs, kan detta leda till risker i form av retroaktiv höjning av skatt och tillhörande skattetillägg. Om det motsatta gäller, kan det finnas fall då en person istället för att betala avkastningsskatt kan nyttja skattereduktion (exempelvis vid omfattande förluster).


Bild på bärbar dator med finansiell sida uppe på skärmen.

Hur bedöms om min utländska försäkring är en kapitalförsäkring?

Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har i sin praxis utvecklat sin syn på vilka krav som gäller för att en försäkring ska utgöra kapitalförsäkring för svenska skatteändamål.


Inledningsvis kan nämnas att det saknas lagparagrafer i svenska inkomstskattelagen, som anger vilka kraven är. Istället kan vägledning, enligt HFD, sökas i svensk försäkringslagstiftning – närmare bestämt i försäkringsrörelselagen. Enligt HFD:s praxis är ett avgörande moment vid bedömningen av en utländsk försäkring, att fastställa huruvida tillräcklig försäkringsrisk föreligger. Kort beskrivet är försäkringsrisken i en livförsäkring den osäkerhet som föreligger kring försäkringstagarens liv eller död – alltså osäkerheten om när personen avlider, i förhållande till den livslängd försäkringsbolaget räknat på.

I förhållande till livförsäkringar vari pengar kan investeras i kapitaltillgångar, brukar oftast denna försäkringsrisk manifestera sig genom att en viss monetär åtskillnad i utbetalning görs mellan fallet då försäkringen löper till ända, återköps, överlåts eller då försäkringsfall inträffar.

För att landa i om en utländsk försäkring uppfyller kraven som uppställs i svensk rätt, ska försäkringens villkor studeras i detalj. Detta är ett komplicerat arbete som oftast utförs av en jurist med specialisering i försäkrings- eller skatterätt. Vi på nomadtax har för våra klienter gjort ett antal sådana här bedömningar. Om innehav i en försäkring deklareras felaktigt, eller inte alls deklareras, finns risk att Skatteverket retroaktivt omprövar din beskattning och påför höga skattetillägg.


Är du innehavare av en utländsk försäkring, i vilken du sparat kapital? Funderar du på hur denna ska deklareras i Sverige? Tveka inte att höra av dig till oss.




0 kommentarer

Comments


bottom of page