top of page

Tioårsregeln och exit utomlands

Den svenska s.k. tioårsregeln innebär att Sverige vill beskatta utflyttade personers kapitalvinster även efter att de blivit begränsat skattskyldiga under tio år efter utflyttningen. Tioårsregeln utgör därför ett avsteg från huvudregeln som annars gäller inom skatterätten, att en begränsat skattskyldig person enbart beskattas för inkomst med källa i den aktuella staten.


En effekt av tioårsregeln är att en person som flyttat från Sverige kommer omfattas av ett svenskt skatteanspråk om personen säljer sitt bolag. Det är även högst sannolikt att personens nya bosättningsland också vill beskatta en sådan kapitalvinst, vilket leder till att kapitalvinsten riskerar att dubbelbeskattas.



Vad är den svenska tioårsregeln?

Innan 2008 omfattade tioårsregeln enbart andelar i svenska bolag, vilket ändrades och gav resultatet att både andelar i utländska och svenska bolag omfattades. Ändringen genomfördes i huvudsak av anledningen att underprisöverlåtelser, efter att en dom fallit i EU-domstolen, kunde kombineras med ägande via utländskt holdingbolag, vilket gjorde att tioårsregeln relativt enkelt kunde kringgås.


Hur påverkar skatteavtal tioårsregeln?

Som tur är, finns dock möjligheter att på lagliga sätt kringgå tioårsregeln, genom tillämpning av skatteavtal Sverige ingått med andra länder. Till exempel medförde det svensk-portugisiska skatteavtalet, när det fortfarande var i kraft, att tioårsregeln endast gällde i fem år. Skatteavtalet medförde även att tioårsregeln enbart kunde appliceras på andelar som en individ ägt innan flytten från Sverige till Portugal.


I förhållande till vissa länder, som har skatteavtal med Sverige som inte begränsar tioårsregeln, kan det finnas möjligheter att genom avancerade strategier omvandla en kapitalvinst till utdelning, och på så sätt kringgå tioårsregeln som de facto endast gäller för kapitalvinster. En sådan strategi kräver i regel att EU:s moder-/dotterbolagsdirektiv tillämpas, i kombination med skatteavtal och nationell rätt.


Av denna anledning finns det, för en person som önskar reducera sin skatt genom utflyttning till annat land, goda skäl att välja ett land med ett förmånligt skatteavtal och förmånlig lokal skattelagstiftning.


Kommer skatteplaneringen stoppas genom införande av "exit-skatt"?

Efter det att lagförslaget med den s.k. exit-skatten slopades år 2018, kom den socialdemokratiska regeringen under år 2022 att avisera ytterligare en utredning av införande av exit-skatt. Den borgerliga regeringen beslutade dock att lägga ned utredningen. Det återstår dock att se hur utvecklingen kommer ske på området. Vi på nomadtax.se övervakar utvecklingen både i Sverige och internationellt, och kommer i framtida artiklar behandla hur Sveriges skatteavtal påverkar tioårsregeln.


Funderar du på att sälja av ett större aktieinnehav, eller kanske ditt egenägda bolag, och önskar samtidigt minimera din skatt? Hör av dig till oss på nomadtax.

0 kommentarer

Comments


bottom of page