top of page

Är Portugal fortfarande ett skatteparadis för svenskar?

Skatteplanering och Portugal. Dessa två ord har för många blivit synonymt, sedan svenskar under många år flyttat från Sverige för att ta del av förmånlig beskattning, vacker kust och varmt väder. Men utflyttningen stannade delvis av, efter att regeringen sade upp skatteavtal med Portugal år 2021.


*Update 2024-09-01* - NHR-regelverket är numera borttaget. Portugal ämnar dock att införa nya förmånliga skatteregler, i form av "NHR 2.0".

Bild på stad i Portugal

Skatteavtalet mellan Portugal och Sverige uppsagt

Vad innebär uppsägningen? Jo, uppsägningen av skatteavtalet mellan Sverige och Portugal har verkan från den 1 januari 2022. Det betyder att skatteavtalet inte längre kan användas för skatteplanering. Skatteavtalet kan heller inte användas för att slippa att bli dubbelbeskattad, alltså att bli beskattad både i Sverige och i Portugal. Noteras bör att uppsägningen drabbar både bolag och privatpersoner, trots att dåvarande regeringens syfte med uppsägningen enbart var att påverka individer.


Men vad innebär detta i praktiken - att avtalet är uppsagt? Tidigare medförde skatteavtalet att Sverige inte fick beskatta vissa inkomster hos en person med hemvist enligt avtalet i Portugal. Ett exempel på detta är att tjänstepensioner inte alls fick beskattas i Sverige. I Portugal beskattades dessa inte heller, till följd av NHR-reglerna. Nu finns inte avtalet längre i bilden, och det blir då upp till den svenska och portugisiska interna rätten att avgöra huruvida en inkomst ska beskattas. För att undvika dubbelbeskattning, måste ländernas interna avräkningsregler tillämpas.


Portugals tidigare NHR-regler

Portugals NHR-regler finns inte längre kvar. Tidigare innebar NHR-reglerna att Portugal inte alls beskattade vissa inkomster. Bland annat beskattades inte utdelningsinkomst från cypriotiska bolag, vilket med rätt skatteplanering kunde leda till att sådan utdelning inte beskattades i något land.


Det fanns även möjlighet att omvandla en kapitalvinst från försäljning av exempelvis ett svenskt bolag, till utdelning, som beskattades med 0 % skatt. Detta var ett föhållandevis komplicerat upplägg, och tillvägagånssättet involverade en underprisöverlåtelse till ett utländskt holdingbolag, tillämpning av EU-skatteregler, svenska skatteregler, och de portugisiska reglerna (som nu ej längre gäller). Jurisdiktionens regler som det utländska holdingbolaget startats i, behövde också beaktas för att säkerställa att ingen källskatt/kupongskatt togs ut.


Svenskt skatteanspråk och skatteplanering

I dagsläget är det jämfört med tidigare mycket viktigt att en svensk utflyttad person inte har väsentlig anknytning eller stadigvarande vistelse i Sverige, om personen ska kunna beskattas enbart i Portugal som huvudregel. Det innebär bland annat att personen inte får ha kvar sin tidigare permanentbostad i Sverige. Personen kan heller inte vistas för mycket i Sverige. Givet att en person lyckas hålla sig under gränserna för väsentlig anknytning och stadigvarande vistelse, kan personen dra nytta av beskattning i Portugal. Sverige kommer dock alltid att vilja beskatta utdelning från svenska bolag, kapitalvinster från försäljning av aktier i svenska bolag, och svensk pension.


Givet att Portugal ej längre tillämpar NHR-regelverket, finns det bättre länder att flytta till som svensk, för att erhålla en skatteoptimal situation. Exempelvis Montenegro, utgör ett sådant land.


Dagsläget för utflyttning till Portugal kan alltså beskrivas såhär:

  • De fördelaktiga portugisiska NHR-reglerna finns ej längre kvar, men nya NHR-regler föreslås träda i kraft inom kort

  • Portugal och Sverige har inget skatteavtal sedan 2022

  • Sverige kommer alltid beskatta utdelning från svenska aktier och kapitalvinster vid försäljning av svenska aktier.

  • Det kan dock finnas möjlighet att genom laglig skatteplanering undvika att svensk skatt tas ut.

0 kommentarer

Comments


bottom of page